Na kolejnym spotkaniu Akademii Młodego Odkrywcy w dniu 15 kwietnia 2025 uczniowie eksperymentowali z jajkiem. Na zajęciach chcieliśmy dowiedzieć się: Czy uda się przecisnąć jajko przez wąską szyjkę butelki?
Co stanie się z jajkiem włożonym do octu, kawy czy coli?
Które jajko kręci się szybciej i dłużej?
Jak oddzielić żółtko od białka?
Na te i inne pytania odpowiedzieliśmy, wykonując eksperymenty z jajkami. Sprawdziliśmy również, czy jajko potrafi pływać i co łączy jajko i zęby.
Surowe jajka zanurzyliśmy w roztworach kawy, herbaty i coli. Po dwudziestoczterogodzinnym namaczaniu przeraziliśmy się tym, co zobaczyliśmy! Na wszystkich skorupkach były plamy i przebarwienia! Zrobiliśmy również gumowe jajko, poprzez zanurzenie jajka w occie. Po 24 godzinach, pozbyliśmy się skorupki! Teraz mali badacze mogli spokojnie przyjrzeć się wnętrzu surowego jaja, a nawet trochę nim porzucać – bo zachowywało się jak gumowa piłka. Uczniowie klasy 8a przygotowali prezentację dotyczącą budowy jajka, rodzajów i dań, które możemy zrobić z jajek. Dzieci z klasy 3b pod opieką starszych kolegów wykonywały bardzo ciekawe doświadczenia.
Katarzyna Łukomska, Małgorzata Basa

























