Na kolejnym spotkaniu Akademii Młodego Odkrywcy w dniu 26 marca 2024 uczniowie eksperymentowali z jajkiem. Na zajęciach chcieliśmy dowiedzieć się: Czy uda się przecisnąć jajko przez wąską szyjkę butelki?
Co stanie się z jajkiem włożonym do octu, kawy czy coli?
Które jajko kręci się szybciej i dłużej?
Jak oddzielić żółtko od białka?
Na te i inne pytania odpowiedzieliśmy, wykonując eksperymenty z jajkami. Sprawdziliśmy również, czy jajko potrafi pływać i co łączy jajko i zęby. Zęby, podobnie jak skorupki jajek, zawierają wapń. Surowe jajka zanurzyliśmy w roztworach kawy, herbaty i coli. Po dwudziestoczterogodzinnym namaczaniu przeraziliśmy się tym, co zobaczyliśmy! Na wszystkich skorupkach były plamy i przebarwienia! Zrobiliśmy również gumowe jajko, poprzez zanurzenie jajka w occie. Po 24 godzinach, pozbyliśmy się skorupki! Teraz mali badacze mogli spokojnie przyjrzeć się wnętrzu surowego jaja, a nawet trochę nim porzucać – bo zachowywało się jak gumowa piłka. Uczennice klasy 8 przygotowały prezentację dotyczącą budowy jajka, rodzajów i dań, które możemy zrobić z jajek. Dzieci z klasy 3a pod opieką starszych kolegów wykonywały bardzo ciekawe doświadczenia.
Była to świetna zabawa dla wszystkich dzieci małych i dużych, motywująca dzieci do poznawania świata chemii i fizyki. Uczniowie klasy 3a byli bardzo zaangażowani i chętnie wykonywali przygotowane doświadczenia.
Katarzyna Łukomska, Małgorzata Basa.